Pentru toti si toate

26 apr. 2014

Ceai verde - beneficii si efecte

  Ceaiul este cultivat de foarte multe secole în China si India, acesta devenind cea mai consumată băutură după apă. Sute de milioane de persoane consumă ceai si studiile recente arată că ceaiul verde are cele mai multe beneficii asupra noastră. 

                 Ceaiul verde este o băutură foarte populară în multe tări si este obtinut din frunzele nefermentate ale plantei Camellia sinensis. Desi ceaiul verde a fost asociat cu efecte benefice asupra organismului timp de mai multe secole, doar în ultimii ani i-au fost dovedite proprietătile curative. Majoritatea efectelor benefice ale ceaiului verde se datorează polifenolilor,antioxidanti puternici.


TinaR - VIP

                  În functie de metoda de procesare si de zona din care provine, ceaiul verde se comercializează sub diferite denumiri.
                  Pentru ca nu este fermentat, ceaiul verde contine cantitatea cea mai mare de polifenoli dintre varietătile de ceai ce se produc din Camellia sinensis si cantitatea cea mai mică de cofeina. Ceaiul verde este cea mai bună sursă de catechine, substante mai puternice decât vitamina C si E în combaterea efectelor stresului si care mai au si alte proprietăti. Ceaiul verde mai contine si alcaloizi ca teobromina, teofilina si cofeina, substante care stimulează sistemul nervos.

                         Ceaiul verde si colesterolul

                Un efect foarte important si mediatizat al ceaiului verde este scăderea nivelului de colesterol   concomitent cu cresterea cantitătii de colesterol bun HDL. Studii recente efectuate în Japonia au arătat ca persoanele care beau mai mult de cinci cesti de ceai verde pe zi  au un risc de deces, din cauza unui stop cardiac cu 26% mai mic si din cauza tuturor cauzelor cu 16%, decât persoanele care consumă mai putin de o cească zilnic.
                Consumul de ceai verde reduce si riscul de afectiuni cardiovasculare, inclusiv pe cel de hipertensiune arterială. Un studiu efectuat în China a arătat că un consum moderat de ceai verde si oolong produce o scădere a riscului  de hipertensiune arterială cu 46-65% fată de persoanele care nu consumă aceste tipuri de ceai.
                

Quick24În timpul unui alt studiu s-a dovedit că substantele active din ceaiul verde scad cantitatea de colesterol LDL cu aproximativ 16%. Studiul a fost efectuat pe 240 de persoane ce au primit zilnic zilnic capsule ce contineau 375 mg de extract de ceai negru si verde, timp de 12 săptămâni. Comparativ cu efectele statinelor, rezultatele extractului de ceai verde par reduse, însă acestea sunt comparabile cu ale altor substante folosite pentru reducerea nivelului de colesterol (non statine).
                  Interesant este faptul că într-un studiu precedent, în care s-au folosit doar capsule cu extract de ceai verde, nivelul colesterolului nu s-a modificat. Încă nu se cunoaste dacă adăugarea de extract de ceai negru în compozitie a produs scăderea nivelului acestuia.
                  Cantitatea de extract din capsula administrată în timpul ultimului studiu poate fi obtinută din 35 de cesti de ceai negru sau sapte cesti de ceai verde si de aceea se consideră ca una-două cesti de ceai verde pe zi nu influentează nivelul de colesterol. Nu este indicat să încercati sa cresteti consumul de ceai astfel încât să atingeti valorile de mai sus (35 cesti de ceai negru sau sapte de ceai verde).



                  Ceaiul verde si cancerul

                  Studii efectuate pe diferite populatii au arătat ca ceaiurile verde si negru pot proteja celulele organismului împotriva cancerului, rata de aparitie a cancerului fiind mult mai mică în tări ca Japonia.
                  Primele studii clinice sugerează ca polifenolii din ceai pot preveni cancerul si chiar distruge sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase.
                  Numeroase studii au arătat ca ceaiul verde sau compusii activi continuti de acesta pot preveni si încetini aparitia, respectiv dezvoltarea celulelor tumorale în cazul următoarelor tipuri de cancer: de vezică, mamar, ovarian, pancreatic si de piele. În cazul cancerelor de plămâni, prostată si stomac, datele provenite din studii au fost contradictorii, unele chiar arătând ca un consum ridicat de ceai verde creste riscul de cancer de plămâni si stomac.
                   Persoanele ce sunt sub chimioterapie trebuie sa consulte un medic specialist înainte de a consuma ceai verde, acesta diminuând efectele tratamentului.
Ceaiul verde poate ajuta si persoanele care suferă de diabet de tip 1 si pe cele cu afectiuni hepatice. Acest tip de ceai accelerează metabolismul si vă poate ajuta să slăbiti.

        Efectele adverse ale ceaiului verde

              Nu au fost raportate efecte adverse majore, însă ceaiul verde este o sursă importantă de oxalati, acestia putând produce pietre la rinichi.Cafeina este un alt compus ce se găseste în ceaiul verde, cercetările arătând ca aceasta, în cantitate mare, produce cresterea tensiuni arteriale si multe alte probleme.
              Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei si absorbtia fierului din legume si fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci cesti de ceai verde (nu căni) pe zi poate produce mai multe efecte dăunătoare decât benefice. Acelasi lucru este valabil si pentru capsulele ce contin extract de ceai verde. Consumul recomandat este de 2-3 cesti pe zi.

             Boutique Mall - Premium 

Ceai verde - contraindicatii

               Persoanele ce suferă de afectiuni cardiovasculare, renale, hepatice, ulcere si de anxietate ar trebui să evite ceaiul verde sau să limiteze consumul. La fel si în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
               În cazul persoanelor ce suferă de anemie, glaucom sau osteoporoza, se recomanda consumul de ceai verde sau de capsule doar după ce a fost consultat un medic specialist.
               Nu au fost efectuate studii în ceea ce priveste efectele ceaiului verde asupra copiilor si de aceea este mai sigur să nu îl folositi până după aparitia unor date care să arate că nu este dăunător.
               CitGrup.ro Substantele prezente în ceaiul verde interactionează cu anumiti compusi activi din medicamente, diminuând efectele acestora sau generând diferite efecte adverse si de aceea este indicat ca în cazul în care urmati un tratament să întrebati medicul dacă puteti consuma ceai verde.
               Ceaiul verde diminuează efectele adenozinei, medicament ce stabilizează ritmul cardiac, reduce efectele sedativelor si medicamentelor folosite pentru scăderea tensiunii arteriale si pentru ca este o sursa de vitamina K, ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce urmează un tratament cu anticoagulante.
               Atunci când este consumat împreună cu efedrina, ceaiul verde poate produce insomnie, scădere în greutate, anxietate si tremurături.
               Când este consumat împreună cu anumite medicamente ce se folosesc pentru tratarea depresiei, ceaiul verde poate produce o crestere mare a tensiunii arteriale numită criză hipertensivă.
               Anticonceptionalele cresc timpul pe care cofeina îl petrece în organism, astfel prelungind efectele acesteia.
               Ceaiul verde poate intensifica activitatea unor antibiotice crescând riscul de efecte adverse.
               Interactiunile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple si de aceea înainte să consumati ceai verde în timpul unui tratament consultati un medic specialist.
               Pentru că încă nu se cunosc toate aspectele în ceea ce priveste consumul de capsule ce contin extract de ceai verde, este recomandat să consumati ceai si nu capsule ce contin compusii activi din acesta.
               Boutique Mall - Premium 

              Trebuie să tineti cont că în capsulele cu extract de ceai verde se găseste o cantitate foarte mare de compusi activi si că este posibil să vă faceti mai mult rău decât bine.

© Sfaturi si idei , AllRightsReserved.