Pentru toti si toate

22 apr. 2014

Poker

De la începător la expert
    Pokerul este un joc popular de cărți în care jucătorii mizează pe valoarea superioară a combinației de cărți ("mâna") aflată în posesia lor, pariind sume de bani pentru obținerea potului, adică a sumei puse în joc.
    Câștigător este jucătorul care deține mâna cu cea mai mare valoare în conformitate cu ierarhia cărților de joc, sau cel care rămâne cu cărțile în mână după ce toți ceilalți jucători au renunțat să joace turul respectiv.
        Pokerul are mai multe variante de joc, toate fiind însă similare. În funcție de varianta jucată, mâinile pot fi formate folosind cărți care sunt ascunse față de adversari sau dintr-o combinație de cărți ascunse și cărți arătate.

         Alte jocuri care folosesc sistemul de ierarhie a mâinilor de la poker sunt cunoscute tot sub numele de "poker." Pokerul video este un joc pe calculator pentru un singur jucător care funcționează ca o mașină de slot.
                 Clasificare jocuri de poker

       •  Jocuri cu cărți comune - o parte din cărți este comună și vizibilă pentru toți jucătorii, iar o parte este privată și invizibilă pentru ceilalți jucători:
       • Texas Hold'em
       • Dublu Hold'em
       • Omaha
       •Rush Poker (aceeasi ca Hold'em se schimba doar viteza jocului)
       •altele
       •Jocuri cu cărți numai private dintre care unele sunt vizibile, jocuri numite studs:
       •Stud cu cinci cărți
       •Stud cu șapte cărți
       • Nullot
       
         Cea mai cunoscută variantă - la noi în țară - este probabil, cea în care se împart câte 5 cărți tuturor jucătorilor, fiecare jucător având dreptul să schimbe ulterior cel mult 3 cărți, în speranța formării unor formații câștigătoare.
          Jocul de poker, a câștigat foarte multă popularitate în ultimii ani la nivel global și a devenit de la o activitate recreațională practicată de grupuri mici de persoane, o industrie în care se învârt milioane de dolari.
           Odată cu anul 2005 a început să ia amploare și la noi în țară jocul de Texas Hold'em care acum a depășit ca popularitate varianta clasică cu cinci cărți care mai este populară doar în rândul persoanelor mai în vârstă.


          Formațiile de cărți câștigătoare sunt, în ordine crescătoare:

    •o pereche (două cărți la fel, ex: 2 ași);
    •2 perechi;
    •3 cuie (brelan) (ex: 3 valeți);
    • chintă (cărțile să fie în ordine crescătoare, ex: 10, J, Q, K, A);
    •culoare (toate cărțile să fie de aceeași culoare, ex: cupă);
    • full house (3 de un fel și 2 de un alt fel);
    •careu (4 cărți de același fel, ex.: 4 de 10);
    •chintă mică (cărțile în ordine crescătoare, dar și de aceeasi culoare);
    •chintă mare (roială) (cărțile să fie în ordine crescătoare, de aceeași culoare, de la 10 la A).

           Dacă niciun jucător de la masă nu are o astfel de formație, câștigă cel cu cartea cea mai mare.
           Alt aspect specific acestui joc este cacealmaua. Se spune că un jucător bun de poker nu are nevoie de un noroc excepțional pentru a câștiga, deoarece îi poate analiza pe ceilalți jucători de la masă și își poate da seama cine are cărți bune și cine nu, drept care poate supralicita sau se poate retrage, judecându-și mai degrabă adversarii decât propriul succes, de a fi obținut o mână de calitate.
           Desi marea parte a populatiei considera ca pokerul este doar un joc de noroc exista un numar insemnat de persoane care si-au dedicat o mare parte din timp pentru a studia jocul si a dezvolta strategii care odata urmate pot face din oricine un jucator castigator.

                   Reguli generale de poker


              Pokerul este un joc de carti unde jucatorii asezati la aceeasi masa fac pariuri in functie de cartile pe care le au in anumite momente ale jocului. Suma pariata pana la finalul jocului de catre toti jucatorii reprezinta potul jocului, adica suma care va fi castigata in totalitate de jucatorul care tine toate pariurile pana la final si care in final poseda de cele mai bune carti.La cele mai bune sali de poker online putem juca mai multe tipuri de joc poker.
              Astfel  putem juca Omaha, Seven Card Stud, Texas Holdem si alte cateva jocuri mai putin cunoscute precum: Razz, Badugi sau Five Card Draw. Deasemenea la aceste site-uri de top la poker online ne vom intalni cu doua tipuri de joc la Seven Card Stud şi la Omaha: cu cea clasica de “high” unde mana cea mai mare castiga potul si cu jocul “high-low” (hi-lo) unde potul este impartit in mod egal intre jucatorul cu cea mai buna si cea mai slaba mana.
              Jocul propriu zis incepe cu pariuri obligatorii: la Texas Holdem si Omaha pariurile obligatiorii sunt numite Small Blind si Big Blind (2SB=BB), in timp ce la Seven Card Stud pariurile obligatorii sunt ante si bring - in.

    Reguli poker - actiuni intalnite in derularea unui joc de poker:

     Check: aceasta optiune se ofera jucatorului de poker in momentul in care inaintea lui in runda respectiva nu a fost efectuat nici un pariu, alegand aceasta optiune jucatorul va opta sa nu parieze (sa nu ridice potul), pastrand in aceeasi timp cartile in joc.
     Bet: alegand aceasta optiune jucatorul va alege sa efectueze un pariu (sa ridice potul), fortand pe ceilalti jucatori sa arunce cartile (fold), sa tine pariul (call) sau sa tina si sa ridice miza pariului (raise).
     Fold: prin aceasta optiune jucatorul va renunta la cartile din mana si evident la potul din jocul respectiv.
     Call: prin aceasta optiune jucatorul va tine pariul efectuat inaintea lui, platind in mana respectiva miza pariului in pot.
     Raise: jucatorul prin aceasta optiune nu numai ca tine pariul efectuat inaintea lui dar instantaneu va ridica miza acestuia.
     All in: jucatorul care alege aceasta optiune va risca in mana respectiva toti banii pe care o are. Atentie nici un jucator nu poate fi scos din joc pentru ca nu poate plati un pariu, el avand sansa sa ramane in mana respectiva indiferent de pariurile viitoare optand pentru optiunea All in.


Ierarhia mâinilor de poker

         La jocuri de Hold’em, Omaha, Seven Card Stud regula principala este reprezentata de ierarhia mainilor de tip high, in timp ce la jocuri de Omaha Hi/Lo, Razz şi Stud Hi/Lo regula este reprezentata de ierarhia mainilor de tip low (la jocuri hi/lo potul este impartit egal intre jucatorul cu cea mai buna mana de high si intre jucatorul cu cea mai buna mana de low).

                  REGULI TEXAS HOLDEM POKER

         Pre-flop - Se împart cărţile!

         DOI JUCĂTORI PLASEAZĂ PARIURILE BLIND

             Înainte de împărţirea cărţilor doi dintre jucători trebuie să plaseze blind-urile. Acestea se numesc pariuri blind (nevăzute) deoarece sunt plasate înainte de a vedea cărţile. Există un pariu de valoare mică, numit Small Blind, şi un pariu de valoare mare, numit Big Blind care de obicei este dublul celui de valoare mică.

             Aceste pariuri nu sunt plasate de oricine ci doar de către cei doi jucători din stânga dealerului. Poziţia dealerului se mută în jurul mesei în sensul acelor de ceasornic şi prin urmare şi responsabilitatea de a plasa blind-urile se mută în aceeaşi manieră. Pentru a recunoaşte dealerul se foloseşte un jeton special care este plasat pe masă în faţa jucătorului care ocupă poziţia dealerului la momentul respectiv. Acest jeton se numeşte 'dealer' sau 'butonul dealerului'.

          TOŢI JUCĂTORII PRIMESC DOUĂ CĂRŢI

              În această etapă a jocului, fiecare jucător primeşte două cărţi proprii şi se începe prima rundă de pariere. Ai cărţi suficient de bune pentru a continua? Sau renunţi încă de acum? Rundele de pariere sunt explicate mai jos.

           CE OPŢIUNI AI ÎNTR-O RUNDĂ DE PARIERE?

Renunţi (Fold) - Dacă nu vrei să continui în jocul respectiv, poţi să renunţi la cărţi şi să ieşi din runda curentă.
            Pariezi (bet) - Atunci când nimeni altcineva nu a pariat incă, poţi fi tu cel care o face.Astfel, spui de exemplu "Pariez 10 jetoane" şi plasezi jetoanele în pot. În acest moment, orice alt jucător care vrea să ramână în joc trebuie să plătească valoarea pariului tău. Dacă un jucător nu vrea să plătească pentru că suma i se pare prea mare atunci poate alege opţiunea fold şi renunţă la cărţi.Parierea tuturor jetoanelor pe care le ai se numeşte a intra all-in în joc. Din momentul în care intri all-in în joc nu mai poţi paria nimic în plus dar nici nu mai poţi fi forţat să renunţi la cărţi. Alegând opţiunea all-in rămâi în mod automat în joc până la final, ceea ce îţi oferă posibilitatea de a câştiga dacă ai cele mai bune cărţi.
            Plusezi (raise) - O altă opţiune disponibilă este cea de a plusa, raise (de exemplu a plusa un pariu de 10 jetoane al unui alt jucător la 20 de jetoane). Plusând, îi forţezi pe ceilalţi jucători să plătească mai mult pentru a ramâne în joc deoarece sunt nevoiţi să egaleze pariul tău. Dacă aceştia nu vor dori să plătească, atunci vor fi nevoiţi să renunţe.
            Egalezi (call) - În cazul în care un alt jucător înaintea ta a pariat deja atunci ai posibilitatea să egalezi (call) pariul. Pentru a face asta trebuie doar să plăteşti contravaloarea pariului respectiv (ex: daca un alt jucător a pariat 10 jetoane va trebui şi tu să pariezi tot 10 jetoane pentru a rămâne în joc).
Pas (check) - Dacă nimeni nu a pariat încă, atunci poţi alege opţiunea check (pas). Asta înseamnă că nu plasezi nici un pariu şi îl laşi pe următorul jucător să acţioneze (este ca şi cum ai spune "aştept să văd ce se întâmplă").

            CÂND ESTE RÂNDUL TĂU?

              Pentru a menţine rundele de pariere organizate există câteva reguli pentru a şti al cui este rândul. În principiu, acţiunile la masă se desfăşoară în sensul acelor de ceasornic; dupa ce un jucător şi-a prezentat decizia, este rândul jucătorului din stânga sa.
              În prima rundă de pariere, jucătorul din stânga celui care a plasat Big Blind-ul este primul care acţionează. Incepând cu următoarea rundă de pariere, primul jucător care actionează este întotdeauna cel din stânga dealerului.
              După ce toţi jucătorii au acţionat, toate pariurile sunt adunate şi plasate în mijlocul mesei.    Suma totală a pariurilor se numeşte pot. Jucătorul care câştigă mâna respectivă câştigă potul.

          În cele ce urmează, vom discuta despre cărţile comune. 

Flop, Turn, River - Cele cinci cărţi comune

          FLOP-ul - PRIMELE TREI CĂRŢI COMUNE

             După runda iniţială de pariere dealerul împarte pe masă trei cărţi cu faţa în sus astfel încât toţi jucătorii să le poată vedea. Acestea nu aparţin nici unui jucător în mod special ci toţi cei de la masă le pot folosi pentru a-şi forma mâna de 5 cărţi de care au nevoie. Acesta este motivul pentru care aceste cărţi se şi numesc cărţi comune.Acesta este momentul în care începe a doua rundă de pariere când poţi alege să pariezi sau poţi renunţa. La finalul rundei pariurile sunt adunate ca de obicei şi adăugate la pot. Urmează turn-ul.

          TURN-ul - A PATRA CARTE COMUNĂ

               Se împarte pe masă a patra carte comună, numită turn. Şi aceasta este folosită în combinaţie cu celelalte cărţi pentru ca jucătorii să-şi formeze mâna.
               Jucătorii rămaşi încă în joc intră intr-o a treia rundă de pariere la finalul căreia pariurile sunt adunate din nou şi adăugate la pot. După turn urmează river-ul.

           RIVER-ul - A CINCEA CARTE COMUNĂ

                River-ul este a cincea şi ultima carte comună care se împarte. Bineînţeles, şi aceasta este folosită în combinaţie cu restul cărţilor pentru a forma mâna fiecărui jucător.În această a patra rundă poţi paria din nou. După această rundă de pariere, jucătorii care sunt încă în joc îşi arată cărţile în ceea ce se numeşte showdown.

           Showdown-ul - Cine are mâna cea mai bună?


                  La showdown toţi jucătorii care sunt încă în joc îşi arată cărţile pentru a determina cine are mâna cea mai bună şi câştigă potul. Ceea ce ridică următoarea întrebare:care sunt mâinile în poker şi cum sunt ele clasificate?

            CUM ÎŢI FORMEZI MÂNA?

                   O mână poker este formată întotdeauna din cinci cărţi. Nu patru, nu şapte ci exact cinci. În mână nu ai decât cele două cărţi proprii pe care le combini cu cărţile comune. Nu va fi cazul întotdeauna să foloseşti ambele cărţi proprii pentru a-ţi forma mâna, poţi să foloseşti patru cărţi comune sau chiar cinci, nu contează. Singura cerinţă este ca mâna să fie formată din cinci cărţi.

P.S. Există câteva combinaţii diferite care pot forma o mână în poker. De exemplu, dacă ai cinci trefle atunci ai Culoare.


© Sfaturi si idei , AllRightsReserved.