Pentru toti si toate

10 dec. 2014

Sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii


Sfatul 1: Stati acasa si odihniti-va

In primele zile de la debutul simptomelor, cel mai bine, atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei din jur, este sa ramaneti acasa si sa va odihniti. Va veti face un bine pentru ca nu va supraexpuneti si nu va veti obosi inutil, si le veti face un bine pentru ca nu ii contaminati. Este foarte important ca la inceput sa ii permiteti organismului sa utilizeze toate resursele pentru a lupta cu boala.

Raceala nu are un tratament care sa vindece infectia, ci organismul in sine, prin sistemul sau imun, este cel care trebuie sa faca fata. Chiar specialistii sunt de parere ca o raceala netratata trece intr-o saptamana, iar una tratata trece in 7 zile. Deci, cel mai bine este sa va puneti confortabil pe canapea, sa va luati multe lichide pe langa dumneavoastra si sa petreceti timpul acesta citind o carte, bucurandu-va de un film, ascultand muzica.


Sfatul 2: Beti cat mai multe lichide!

Pe timpul perioadei simptomatice a racelii, medicii va recomanda sa cresteti semnificativ cantitatea lichidelor pe care le consumati, fie ca este vorba de ceaiuri, supe, sucuri naturale, bauturi rehidratante sau pur si simplu de apa. Consumul crescut de lichide va impiedica aparitia starilor de deshidratare, va contribui la lichefierea mucusului vascos care se acumuleaza in interiorul bronhiilor si se poate suprainfecta bacterian foarte usor determinand aparitia unor complicatii infectioase.

Sfatul 3: Tratati durerile si febra pentru a va spori confortul personal

Febra este buna in raceala. Ea semnifica faptul ca organismul lupta activ impotriva virusurilor si isi modifica parametrii interni astfel incat virusul sa nu mai aiba mediu prielnic de inmultire si dezvoltare. Medicii sunt mai degraba alertati de absenta febrei in raceala, aceasta fiind semn ca starea imuna a organismului nu este cea corespunzatoare.

Daca insa febra devine disconfortanta, cel mai bine este sa o tratati. Exista numeroase produse cu proprietati antipiretice disponibile in farmacii, majoritatea putand fi eliberate chiar fara prescriptie medicala. Majoritatea antipireticelor au si alte proprietati care le fac foarte utile in raceala, cum ar fi: calmarea durerilor, decongestia nazala, reducerea inflamatiilor. Specialistii recomanda in special acetaminofen (paracetamol), naproxen si ibuprofen.

Aspirina, desi are actiune similara ibuprofenului, nu trebuie administrata pacientilor cu varsta sub 20 de ani decat daca medicul considera necesar. Reactiile adverse ale aspirinei pot fi importante, pe langa agresiunea gastrica importanta, aspirina fiind responsabila si de aparitia sindromului Reye. Sindromul Reye se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni hepatice si cerebrale foarte grave.

Sfatul 4: Administrati antitusive si expectorante doar daca este cazul!

Tusea poate fi agasanta, in special daca este seaca. Preparatele antitusive disponibile la momentul actual pe piata se adreseaza tuturor tipurilor de tuse: seaca, productiva sau pe cale de a deveni productiva. De cele mai multe ori tusea productiva nu trebuie combatuta, medicii considerand ca este bine daca pacientul poate expectora secretia bronsica.

In cazul in care va confruntati cu o tuse productiva, dar este foarte greu sa expectorati, datorita faptului ca mucusul este foarte vascos si aderent, puteti cere farmacistului produse speciale care pot fluidiza secretiile bronsice si vor favorizaexpectoratia. Eficienta produselor antiusive este inca discutata de catre medici, insa majoritatea pacientilor declara ca starea lor se amelioreaza semnificativ dupa ce incep si un tratament cu astfel de medicamente.

Cel mai important este ca tipul tusei sa fie apreciat corect, iar preparatul sa fie specific. Deci nu luati un antitusiv pentru tuse seaca daca aveti tuse productiva. Acest aspect este foarte important si influenteaza eficienta medicamentului in sine. Antitusivele pot induce somnolenta, deci cel mai bine este daca ele se administreaza seara.

Sfatul 5: Decongestionati-va nasul!

O solutie foarte utila pentru decongestionarea nasului si care poate fi foarte usor de aplicat la domiciliu consta in umplerea chiuvetei de la baie cu apa fiarta. Se adauga in apa o lingura de unguent mentolat si apoi pacientul sta aplecat deasupra chiuvetei si inhaleaza timp de cateva minute aburii care se ridica. O alta alternativa este adaugarea a catorva picaturi de ulei de eucalipt sau ulei de mentol in apa fierbinte. Eucaliptul are proprietati bronhodilatatoare (deschide caile bronsice), amelioreaza congestia nazala si faciliteaza respiratia.

Eucaliptul si preparatele naturiste ce il contin pot fi remedii foarte utile in raceala. Proprietatile sale decongestionante, de ameliorare a functiei pulmonare si de fluidizare a secretiilor il recomanda ori de cate ori ne loveste raceala. Uleiul de eucalipt are si proprietati antibacteriene, deci poate proteja impotriva unei eventuale suprainfectii bacteriene a secretiilor bronsice. Eucaliptul poate fi amestecat si cu picaturi de lamaie, pentru imbunatatirea proprietatilor decongestionante.

Atentie, insa: eucaliptul nu trebuie administrat decat pe perioada racelii, folosirea sa pe termen lung putand afecta toxicficatul! Administrarea preparatelor de eucalipt copiilor sub 6 ani trebuie evitata, deoarece in cazul lor efectele toxice apar la doze mai mici, iar complicatiile pot fi mult mai intense. Exista si alte uleiuri naturale care au proprietati decongestionante. Cele mai recomandate, pe langa cele de eucalipt sunt cele de mentol, sau de busuioc. Acestea au proprietati analgezice, antiinflamatorii, antiseptice si chiar antivirale.

Sfatul 6: Stati mai mult in baie cu vapori

Daca sfaturile de mai sus nu v-au ajutat foarte mult si inca aveti nasul congestionat, puteti incerca altceva: umpleti cada cu apa fierbinte si stati in camera de baie cu usa si geamul inchis, astfel incat sa se acumuleze cat mai mult abur. Inhalarea aburului produs de apa fierbinte poate stimula decongestia nazala.
Atentie: aveti grija sa nu stati chiar sub jetul de apa fierbinte, pentru a nu va opari!


Sfatul 7: Consumati supa… cat mai condimentata!

Supa calda (cat mai calda) de pui poate fi (ca majoritatea supelor, de altfel), un foarte bun fluidizant al secretiilor nazale, mai ales cand este bogat condimentata cu piper, usturoi, ardei iute. Aceste condimente au capacitatea de a stimula secretiile apoase, la nivelul faringelui, cavitatii bucale si chiar bronhiilor. Specialistii sunt de parere ca prin adaugarea de cateva picaturi de sos iute, picant in supa, sinusurile se vor decongestiona mai usor, iar respiratia va fi semnificativ ameliorata.

In plus, supa are si valori nutritive care o recomanda ca un remediu foarte bun pentru ameliorarea simptomelor racelii. Contine carbohidrati (cu cat are mai multi taitei, cu atat mai bine) care vor imbunatati nivelurile energetice ale organismului, si astfel pacientul nu se va mai simti la fel de letargic, contine legume care, de asemenea, aduc nutrienti importanti si vitamine, stimuland astfel activitatea sistemului imun.

Sfatul 8: Umidificati aerul din incapere

Daca aerul din incaparea in care va odihniti este uscat, cel mai bine ar fi daca il puteti umidifica cat de cat. Puteti da drumul aerului conditionat, daca setarile acestuia includ si umidificarea aerului sau, daca aveti la dispozitie, puteti porni chiar umidificatorul de aer. Un astfel de dispozitiv este foarte util pacientilor care racesc usor, celor cu alergii sau celor cu afectiuni respiratorii cronice. Cu cat aerul are un nivel optim de umiditate, cu atat congestia si tusea se vor ameliora. Este foarte important ca aparatul sa fie mentinut curat, deoarece in interiorul sau se pot dezvolta bacterii si ciuperci.

Sfatul 9: Incercati dropsurile metolate pentru gat

Bomoboanele mentolate pentru gat pot fi foarte utile pacientilor care acuza dureri de gat intense. Ele nu numai ca vor stimula secretiile bucale si faringiene, umidificand gatul, dar vor ameliora si senzatia neplacuta de gat uscat care apare in raceala. Unele se pot dovedi si antitusive foarte eficiente.

Sfatul 10: Picaturile si sarurile nazale pot fi foarte eficiente!

Picaturile nazale pe baza de saruri decongestionante sunt disponibile si fara prescriptie medicala, direct din farmacii. Ele sunt considerate ca fiind sigure, eficiente si noniritante, si pot fi administrate chiar si copiilor. Se recomanda picurarea catorva picaturi intr-o nara, iar dupa ce isi fac efectul, pacientul isi poate sufla usor nasul, eliberand nara respectiva. Daca se dovedesc eficiente, se pot aplica la fel si pentru nara contralaterala (daca este cazul). Aplicarea poate fi repetata la nevoie, pana cand nasul este curatat complet, iar respiratia este ameliorata.

© Sfaturi si idei , AllRightsReserved.