Pentru toti si toate

3 oct. 2014

Sfaturi despre cum ne afecteaza antibioticele sanatatea

Specialistii ne anunta ca antibioticele reprezintă medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv şi la nivelul întregului organism.Deşi antibioticele sunt privite ca fiind o soluţie rapidă în cazul problemelor medicale, administrate în mod recurent, sporesc rezistenţa corpului la infecţii şi scad în timp eficiența altor tratamente.
Efectele negative ale acestora pe termen lung:
Afecţiuni ale stomacului : efectele negative ale antibioticelor cel mai des întâlnite sunt dezechilibrele digestive, stările de greaţă şi ameţeală. Acestea sunt provocate de inflamaţii ale intestinului, ce apar ca urmare a dezechilibrului la nivelul bacteriilor saprofite aflate în stomac. Organismul îşi pierde astfel abilitatea de a reţine apă şi nutrienţii în corp, iar pacientul este supus unei stări cronice de deshidratare.
Candidoza :  Specialistul imunolog dr. Tania Bejan ne spune ca :“în special în cazul femeilor, tratamentul cu antibiotice poate acţiona asupra florei vaginale, provocând creşterea şi dezvoltarea micozei Candida, prezentă în mod natural, în stare latentă, în organism. Antibioticele pot favoriza şi agrava candidozele, astfel că 10 % din persoanele afectate se confruntă cu apariţia şi răspândirea acestei afecţiuni atât la nivel vaginal, cât şi în cavitatea bucală sau pe piele”.
Afecţiuni respiratorii :folosirea constanta a antibioticelor, adulţii se pot confrunta cu probleme respiratorii, deoarece pereţii plămânilor sunt afectaţi. Mai mult decât atât, în rândul copiilor s-a demonstrat că administrarea antibioticelor la o vârstă fragedă creşte riscul apariţiei astmului sau a altor afecţiuni precum alergiile sau sinuzitele cronice.
Scăderea imunitatii : “În cea mai mare parte, flora intestinală este responsabilă şi de menţinerea unui sistem imunitar sănătos şi eficient. Dezechilibrele pe care administrarea de antibiotice le produce se extind şi sistemului de apărare, deoarece flora intestinală nu mai poate sintetiza imunoglobulinele, cu rol esenţial în combaterea agenţilor patogeni. În acelaşi timp, acest lucru măreşte şi riscul dezvoltării de noi tulpini de viruşi care se opun viitoarelor tratamente”, explică specialistul Ropharma, dr. Bejan.
Afecţiuni ale rinichilor : “utilizarea antibioticelor creşte riscul instalării insuficienței renale şi a pietrelor la rinichi, astfel că substanţele nocive se depun în număr tot mai mare la nivelul tractului urinar, crescând expunerea în faţa pericolului unei noi infecţii “, mai precizează dr. Bejan.
Alergii - persoanele care aleg să urmeze tratamente cu antibiotice pot dezvolta reacţii alergice cauzate de coloranţii chimici şi aditivii conţinuţi de acestea.

© Sfaturi si idei , AllRightsReserved.